Een tuin is voor veel mensen de ultieme bron van ontspanning. Lekker genieten van het weer in de zomer, kijken naar de vogels in de winter en in het voorjaar meekijken met de ontluikende natuur voor het keukenraam. Maar een tuin hebben, betekent ook dat er onderhoud gepleegd moet worden. Dat doen de meeste mensen zelf. Vaak gaat dat goed, maar een aantal dingen gaan vaak mis. Dit zijn 3 veel voorkomende fouten bij tuinonderhoud.

1. Tuinonderhoud uitvoeren in de verkeerde periode

Soms weten mensen wel ongeveer wat er in hun tuin moet gebeuren, maar hebben ze geen idee wat ze wanneer moeten doen. Dan kan het gebeuren dat er al wordt gesnoeid terwijl het nog vriest of juist wanneer de zon volop schijnt. Het kan gebeuren dat planten wel bemest worden, maar net in de verkeerde periode of er wordt wel gesnoeid, maar niet op het juiste moment.

2. Te rigoureus de tuin onderhouden

Mensen gaan vaak vol enthousiasme in de tuin aan het werk, maar gaan daarbij iets te grondig te werk. Het kan vaak geen kwaad om eens lekker diep te schoffelen of een struik te ontdoen van uitgebloeide bloemen, maar het kan soms ook te veel van het goede zijn. Zorg dat u niet in de problemen raakt door leidingen kapot te maken en snoei niet de hele borders kaal zodat er geen leven meer te vinden is. Ook water geven kan te veel gebeuren en kalk en andere middelen strooien moet u ook met beleid doen. Verticuteren kan er juist soms uitzien alsof het veel te rigoureus is gebeurd, maar een beetje lucht is juist goed voor uw tuin.

3. Verouderde materialen

Hoe goed de bedoelingen ook zijn, het kan goed fout gaan in de tuin als u niet de juiste materialen gebruikt. Heeft u een oude, fijne, maar ook botte tuinschaar? Laat hem toch liever links liggen als u nú iets wilt doen. U richt meer schade aan dan u denkt. Ook een oude ladder even tegen een boom zetten kan vervelende gevolgen hebben. Gebruikt u oude bloembollen of oude bemestingsmiddelen, sta er dan niet raar van te kijken als de tuin er vervolgens niets mee kan. Het is belangrijk grondstoffen en werkmaterialen te gebruiken die bij de tijd zijn. Voor uw veiligheid én voor het welzijn van uw tuin.

Wilt u weten wat een professional voor u en uw tuin kan betekenen? Neemt u dan eens contact op om de mogelijkheden te bespreken. We vertellen u graag meer.