Beschikt u niet over een enorme lap grond, maar zou u wel een groots effect in uw tuin willen? Geen probleem, ook met een kleine tuin kunt u een ruimtelijk effect creëren. Daar kunt u zelf mee aan de slag, maar een goede hovenier kan daar ook zeker bij helpen. Het vergt namelijk wel wat inzicht en organisatie om van een kleine tuin een grootse plek te maken. In dit artikel geven wij een aantal tips die kunnen helpen bij het inrichten van een kleine tuin.

1. Kijk naar het lijnenspel

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar het lijnenspel in de tuin. Door verticale lijnen in de tuin aan te brengen, zal het geheel vooral hoger lijken in plaats van groter. Weidsheid en ruimte creëert u juist door gebruik te maken van horizontale lijnen. Staat er een schutting op de erfafscheiding met de buren? Zorg er dan voor dat de planken van de schutting horizontaal liggen. Dat geeft optisch een ruimer effect en het zorgt er tegelijkertijd voor dat de buren minder gemakkelijk door de schutting heen kunnen kijken.

2. Gebruik grote elementen

Wees ook niet bang om grote elementen te gebruiken. In een kleine tuin hebben mensen al snel de neiging om kleine bloempjes en plantjes neer te zetten, om de borders klein te houden, een klein beeld neer te zetten en de boompjes laag te houden. Maar juist door ergens flink mee te knallen creëert u ruimte. Zet die enorme boeddha achterin de tuin. Plant een struik in een grote pot of zet een boom neer op die noordelijke hoek. Misschien is het even spannend, maar de tuin zal er echt groter door lijken.

3. Creëer diepte

Zorg daarnaast voor diepte in de tuin. Door een gevoel van diepte te creëren, zorgt u dat de lengte van de tuin langer lijkt. U kunt gemakkelijk diepte aanbrengen door verschillende kleuren te gebruiken. Bijvoorbeeld lichte kleuren tegen het huis aan en donkere kleuren helemaal achterin de tuin. U kunt ook een onderbreking halverwege de tuin maken in de vorm van wat heesters. Of zet een paar bomen in de vorm van een zuil op de erfgrens achterin de tuin. Door dit soort slimme spelletjes lijkt de tuin groter dan hij is en ontstaat een ruimtelijk en vrij gevoel.

Durft u het toch niet helemaal aan om zelf aan de slag te gaan met het vernieuwen van uw (kleine) tuin? Wij helpen u graag! U kunt voor elke wens of probleem met betrekking tot uw tuin bij ons terecht. Neem voor vrijblijvend advies of om een afspraak contact met ons op.