Veel mensen stellen een tuin, een plek bij het eigen huis waar het goed toeven is, erg op prijs. Maar wat soms wordt vergeten, is dat een tuin niet zomaar ontstaat en dat een tuin onderhoud vraagt. En dat onderhoud kost ook tijd. Bovendien is er nogal wat verschil in type tuin. U moet dus ook goed kijken naar wat uw wensen zijn, wie de tuin gebruiken en hoeveel tijd u beschikbaar heeft om de tuin te onderhouden. Gelukkig kan een hovenier u helpen bij deze afwegingen en de keuzes die u moet maken. Hoe vindt u een goede hovenier?

1. Bepaal eerst wat een hovenier voor u moet betekenen

Een hovenier kan veel zaken uit handen nemen. Denk aan het ontwerp en de aanleg van de tuin, het onderhoud op regelmatige basis of op afspraak. Heeft u graag dat alles uit handen wordt genomen en de tuinaanleg wordt verzorgd door een hovenier? Of wilt u toch een deel zelf doen? En welk deel is dat dan? Koopt u zelf de materialen voor de aanleg zoals tegels, schuttingen en hekwerk en de ‘levende materialen’ zoals de beplanting of laat u dat over aan de vakmensen? Een hovenier kan u helpen bij deze beslissingen en adviseren. Op grond van de verschillende aspecten en uw budget kunt u bepalen of en wat de hovenier voor u gaat doen.

2. Kijk en vergelijk

Zoveel mensen, zoveel soorten tuinen. Als u aandacht wilt besteden aan uw huidige tuin of als u een tuin gaat of laat aanleggen, heeft u keuze uit heel veel stijlen. Stijlen van tuinen die nogal verschillen. Denkt u bijvoorbeeld aan een heel strak aangelegde tuin met perken of een tuin met hoogteverschil en waterpartijen? Of juist een tuin die natuurlijk is aangelegd met veel ruimte voor vogels en insecten? En net als er veel variatie is in de soorten tuinen, is er verschil in stijl van werken bij hoveniers. En dat is vaak te zien in het tuinontwerp. Het is dan ook verstandig om eens te kijken naar diverse tuinontwerpen van het hoveniersbedrijf dat u op het oog heeft voor uw tuin. Aan de hand van de projecten die de hovenier al heeft gedaan krijgt u vaak een goed idee van de stijl of soort tuinen die de hovenier graag aanlegt. Bekijk eventueel tuinen van meerdere hoveniers zodat u een goed beeld heeft. Uiteraard is het zo dat het hoveniersbedrijf meestal ervaring heeft met diverse tuinstijlen.

3. Hoe verloopt de communicatie?

Een ander belangrijk aspect dat u zult willen meenemen bij uw keuze voor een goede hovenier is hoe u contact met hen heeft. Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met uw wensen. U moet gemakkelijk contact kunnen opnemen met de hovenier; de lijntjes moeten kort zijn. En dan maakt het niet eens uit in welk stadium u de hulp van de hovenier inschakelt. Zowel bij de tuinaanleg als bij het tuinonderhoud is het immers van belang dat de afspraken duidelijk zijn. Een van de belangrijke onderwerpen waarover u met elkaar zult communiceren is de beschikbare tijd die u wilt of kunt besteden aan uw tuin. Ook is het prettig als het hoveniersbedrijf u ideeën aan de hand doet die u zelf niet had kunnen bedenken. U kiest de hovenier tenslotte omdat zij de expertise hebben om uw tuin te ontwerpen, aan te leggen en te onderhouden!

Als u plannen heeft voor uw tuin waarbij u een hovenier wilt inschakelen, kunnen bovenstaande tips u helpen het juiste hoveniersbedrijf te kiezen. En wij hopen natuurlijk dat wij dat zijn. Neem gerust contact met ons op als u wat meer informatie wenst. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden en voorzien u van een persoonlijk advies!