We kijken aan het einde van het jaar graag terug op wat 2018 aan moois gebracht heeft. Elk jaar kent over het algemeen wel z’n eigen trends en opvallende ontwerpen. In dit blog delen we de 3 populairste tuinontwerpen van 2018 met u. Wellicht staat het tuinontwerp van uw dromen er wel tussen.

1. LED-verlichting

Iets dat in bijna alle tuinontwerpen afgelopen jaar terugkwam, is het gebruik van LED-licht. Voorheen bracht een hovenier de bestrating aan, legde mooie borders aan en maakte het geheel af met een gazon. De verlichting namen mensen vaak zelf voor hun rekening. Tegenwoordig is de hovenier vaak ook lichtexpert. Door LED-verlichting slim in te zetten, komt het tuinontwerp nóg beter tot z’n recht. Bijvoorbeeld door hoge, sierlijke elementen uit te lichten, een pad te verlichten of mooie ornamenten extra glans te geven. LED-verlichting is niet meer weg te denken uit de tuinontwerpen van 2018 en daarna.

2. Veel hout

Hout is jarenlang wat op z’n retour geweest, maar in 2018 zagen we het overal weer terugkomen. Bijvoorbeeld in pergola’s die vaak van Douglas hout worden gemaakt. Maar ook vlonders en veranda’s worden weer vaker uit hout opgetrokken. Doordat hout tegenwoordig goed bewerkt wordt, is het onderhoud minimaal voor de eindgebruiker. Dat betekent dat u kunt genieten van hout in uw tuin zonder dat u elk jaar moet schilderen en bang moet zijn voor verrotting. Afgelopen jaar zagen we weer veel houten elementen terugkomen en wat ons betreft zet die trend zich voort!

3. Keramische tegels

Voor de terrassen en paden was 2018 een goed jaar. We kwamen veel keramische tegels tegen en dat is begrijpelijk. Een terras of tuinpad betekende voorheen gegarandeerd veel mos krabben, veel groene aanslag en veel schoonmaakwerk. Maar met de introductie van de keramische tegel is dat verleden tijd. Deze betonnen tegel heeft een keramische afwerking, wat betekent dat de toplaag glad is en geen vuil vasthoudt. Bovendien is de tegel hierdoor bestand tegen alle weertypen. Wat extra leuk is, een keramische tegel kan uitgevoerd worden met zo’n beetje ieder denkbaar patroon. Dus wilt u de uitstraling van een houten terras, maar met de voordelen van een keramische tegel? Dan kan dat gewoon geregeld worden.

In 2018 zagen we meer authenticiteit in tuinontwerpen terugkomen. De ontwerpen gaan weer terug naar de basis van een tuin: een ontwerp voor een tuin om in te leven, om in te genieten van het buitenzijn. Wilt u meer informatie over de ontwerpen die wij voor u kunnen realiseren? Neem dan eens contact op. We vertellen u graag meer.