Niet iedere eigenaar of eigenaresse van een tuin is graag regelmatig bezig met tuinonderhoudZeker bij slecht weer wordt het moeten onderhouden van de tuin door veel mensen als een last ervaren. Wanneer er echter niet op de juiste momenten in de tuin gewerkt wordt, zal deze al snel in een wildernis veranderen. Veel mensen kiezen er daarom voor om het onderhouden van de tuin in de herfst en winter uit te besteden aan professionele hoveniers. Echter, ook in de zomer is het nodig om regelmatig onkruid te wieden en zo nodig te snoeien. In de zomer is het natuurlijk veel fijner om in de tuin te werken: de zon schijnt, de volgens tjilpen en alles staat in bloei. Toch hebben veel mensen moeite met tuinonderhoud en weten zij niet wat er moet gebeuren. Graag leggen wij u daarom uit wat de voordelen zijn van tuinonderhoud in de zomer en waarom het dus noodzakelijk is!

tuin onderhouden in de zomer

1. Tuinonderhoud: snoeien na de bloeiperiode

Wie in de tuin heesters heeft staan, moet in de winter wachten met snoeien. Zo zorgt u ervoor dat de heester in het voorjaar prachtig kan bloeien. In de zomer is het vervolgens tijd om deze voorjaarsbloeiende heesters te snoeien. Ook is het altijd belangrijk om onkruid weg te halen en correctie snoei uit te voeren aan andere vaste planten en struiken. Zo moeten de takken van bessen- en bramenstruiken, na het oogsten, tot aan de grond toe afgesnoeid worden. Ook lavendelplanten moeten flink teruggesnoeid worden na de bloei en vergeet ook niet goed voor uw hagen te zorgen.Denk hierbij bijvoorbeeld aan de laurier, hederahagen, de buxus, maar ook coniferen. Deze moeten namelijk ook in de zomermaanden consequent bijgehouden worden. Heeft u moeite om dit tweewekelijks bij te houden? Wij nemen het snoeien graag voor u uit handen.

2. Vogels en vlinders lokken

Juist in de zomermaanden wil u volop van uw tuin genieten. Daarom is het leuk om uw tuin op te fleuren met vlinders en bijen die ijverig van plant naar plant vliegen. Ook het geluid van tjilpende volgens hoort bij het echte zomergevoel. Kies er daarom voor om in de zomer struiken en planten te plaatsen waarmee u deze diertjes lokt. Denk aan slangenkruid, bessenstruiken of lavendel. Ook het plaatsen van een vogelhuisje of het ophangen van een vlinderkastje is een leuk idee voor in de zomer.

3. Tuinonderhoud in de zomer om bloemen te behouden

Lang niet alle bloemen staan de gehele zomer in bloei. Het is verstandig om bloemen die zijn uitgebloeid eenvoudig met een snoeischaar te verwijderen. Zo zorgt u ervoor dat de planten veel langer blijven bloeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor eenjarige zomerbloeiers, maar niet voor bloemen die zichzelf uitzaaien. Bij deze bloemen hebben de uitgebloeide bloemen een functie en deze dienen daarom behouden te worden. Dit zijn bijvoorbeeld het Vingerhoedskruid en de Koekoeksbloem. Voor veel andere bloemen geldt echter dat regelmatig tuinonderhoud ervoor zorgt dat u heel de zomer kunt genieten van een tuin vol prachtige bloemen.

Hulp nodig bij het tuinonderhoud in de zomer? Bent u benieuwd hoe wij voor u uw tuin kunnen onderhouden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden!