Een tuin is voor veel mensen een belangrijke plek van het huis. Het ontwerp van de tuin kunt u helemaal bij uw smaak en bij uw wensen laten aansluiten. Voor de een zal dit betekenen dat de tuin moet lijken op een mooi aangelegde en geurige tuin in Zuid Frankrijk, voor de ander is een tuin juist een plek die landelijk en weelderig of juist wat strakker mag zijn. Bij ieder ontwerp passen andere planten en dat is terug te zien in de tuinaanleg. Welke 3 tuinplanten zijn populair bij een mooie tuinaanleg?

1. Lavendel

Lavendel (Lavandula) kent iedereen wel en is vooral populair door de mooie diepe paarse kleur en de heerlijke karakteristieke geur van de bloem. Het is een vaste plant die goed past in borders in grotere tuinen om een mooie structuur in uw tuin aan te brengen. Maar ook in een tuin met van bescheiden afmeting past lavendel prima omdat die niet hoger wordt dan zo’n één meter. Lavendel brengt heel wat leven in uw tuin. Het is namelijk een populaire plant bij bijen, hommels en vlinders. Zo helpt u met uw tuinaanleg de natuur een handje. Doordat de bloei tot ver na de zomer duurt, zorgt lavendel tot in de herfst voor kleur in uw tuin.

2. Spaanse margriet

Behalve dat Margriet een van de prinsessen van Oranje is, is het ook een hele populaire tuinplant. Dan gaat het om de Spaanse margriet, de Osteospermum ecklonis. Deze plant komt niet uit Spanje, zoals de naam doet vermoeden maar uit Zuid-Afrika. Ook deze plant zorgt voor veel kleur in de tuin want de Spaanse Margriet heeft bloemen in wit, geel, roze, oranje, en paars. Het is een makkelijke plant, hij kan in een border in de grond maar de Margriet kan ook als kuipplant op een balkon. Bijzonder aan deze plant is dat hij zelf aangeeft wat de beste plek is om te staan. Als de bloemen van de plant langzaam sluiten staat deze te donker en moet u de plant verplaatsen naar een zonniger plek in de tuin. Een hovenier kan u adviseren wat de juiste plek is voor de verschillende planten die u wilt terugzien in het tuinontwerp.

3. Hartlelie

U kent deze plant waarschijnlijk beter onder de naam Hosta. De plant komt oorspronkelijk uit Azië. Wat deze plant zeer populair maakt is dat de plant groenblijvend én winterhard is. Niet alle planten zijn groen in de winter en het is mooi om juist in het winterseizoen wat groen in uw tuin te zien. De karakteristieke bladen van de Hartlelie kunnen goudgeel, wit (omrand), groen of blauw zijn. De stelen van deze plant hebben soms een mooie (rode) kleur. De verschillende soorten vergen allemaal een eigen plekje in de tuin. De meeste soorten staan het liefst op een plek in de halfschaduw. Maar er zijn er ook die in de schaduw of juist volledig in de zon willen staan. Waar u wel rekening mee moet houden bij deze groenblijvende tuinplant is dat ook slakken dol zijn op de Hosta. U moet dus uw planten regelmatig controleren op slakken om uw planten mooi te houden. En ondanks deze bijzondere eigenschap is de Hartlelie een aantrekkelijke en geliefde tuinplant voor veel mensen.

Deze 3 tuinplanten zijn populair in de Nederlandse tuinen. Het uiterlijk en de verschillende eigenschappen van deze planten zorgen voor die populariteit. Wilt u advies over welke planten passen bij uw tuin of wilt u uw tuin opnieuw (laten) aanleggen, neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden en voorzien u van een persoonlijk advies!